Piotr Cieplucha powołany na stanowisko wiceministra sprawiedliwości

Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro wręczył dziś (6 kwietnia br.) Piotrowi Cieplusze akt powołania przez premiera na stanowisko Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości. Nowy wiceminister zajmie się w resorcie m.in. sprawami związanymi z cyberbezpieczeństwem i infrastrukturą krytyczną wymiaru sprawiedliwości.
Piotr Cieplucha urodził się 24 stycznia 1990 r. w Łodzi. Ukończył administrację na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego, a także studia podyplomowe (z tytułem Executive MBA) w Wyższej Szkole Menedżerskiej.
Od listopada 2021 r. Piotr Cieplucha sprawował funkcję wicewojewody łódzkiego. Ma kilkunastoletnie doświadczenie w działalności samorządowej i społecznej. Był m.in. dyrektorem Ośrodka Rozwojowo–Wdrożeniowego Lasów Państwowych w Bedoniu, a także doradcą wojewody łódzkiego. W latach 2017-2020 pełnił funkcję dyrektora Wydziału Zdrowia, Rodziny i Polityki Społecznej i przewodniczącego Rady Potrzeb Zdrowotnych Województwa Łódzkiego. Był też przewodniczącym Wojewódzkiej Rady ds. Przeciwdziałania Handlowi Ludźmi.
W latach 2015-2016 pracował w Gabinecie Politycznym Ministra Sprawiedliwości.
W latach 2013-2014 był asystentem Zbigniewa Ziobro, kiedy sprawował on mandat posła do Parlamentu Europejskiego. Pracował też w Stowarzyszeniu „KATON” i był radnym Rady Osiedla Stary-Widzew w Łodzi.

źródło: Biuro Komunikacji i Promocji Ministerstwo Sprawiedliwości